Psihologie

Noise – un defect al judecății umane

12/01/2023

         Una dintre cărțile care mi-au marcat viața e NOISE. In pregătirea mea psihologică am invățat despre erori de gândire, despre patternuri cognitive și despre efectele lor dar de la Aaron Beck incoace nu am mai intâlnit nici un psiholog care să îmi influențeze intr-un mod atat de profund modul de gandire.

              De ce e atât de importanța NOISE pentru mine? Pentru că pune in evidență erorile de gândire care nu apar ca urmare a unor modele dobândite de-a lungul timpului ci ca urmare a unor evenimente punctuale.

              Cum ar fi să afli că oferta de asigurare depinde de emoțiile trăite de broker in acea dimineață, că decizia de a primi viza pentru Statele Unite depinde de vremea de afară sau că sentința dintr-un proces depinde de rezultatele meciului de fotbal de aseară? Pentru mine sună revoltator doar că citind cartea lui Kahneman mi-am dat seama că imi place sau nu asta e viața și că intr-o masură mai mare sau mai mică toate deciziile noastre sunt bruiate de patternuri dar și de ceea ce Kahneman numeste NOISE – un eveniment punctual sau contextual care iți schimbă modul obisnuit de gândire.

              Câștigător al premiului Nobel pentru economie dar și un reputat psiholog Kahneman pune pe masă un subiect extrem de sensibil ca acela a erorilor de gândire și a efectului acestora în societate dar sș în viața fiecăruia dintre noi.

              Bazată pe studii și metaanalize cartea lui ne arată o față nevăzută a vieții noastre psihice. Preocuparea de a reduce eroarea de gândire și arbitrarul in sistemul de justiție American senatorul Edward M. Kennedy, fratele renumitului președinte începe să vorbească despre injustiția din sistemul lor prin care două persoane pot să fure aceeași sumă de bani dar să primească sentințe extrem de diferite. Dacă unul dintre ei ar primi un an de pușcărie celălalt ar putea primi 10 ani în funcție de cât de indulgent era judecătorul sau de evenimentele apropiate din viața acestuia. Inca din anii 70 in STATELE UNITE s-a demarat un proces prin care arbitarul să fie redus in justiție. Din 1973 demersurilor lui i s-a alaturat și un renumit judecator ale acelor vremuri, Marvin Frankl.  Acestia au studiat modul și condițiile in care se iau decizii in sistremul american și au definit că există o “loteria a sentinețelor” ca urmare a erorilor de gândire a judecatorilor.

              Un alt domeniu studiat de Kahneman a fost cel medical. Studiile făcute aici au demonstrat că pe aceleași criterii, pe aceleași simtptome medicamentația prescrisă era diferită funcție de gradul de oboseală a medicului.

              Pentru a pune in evidență efectul de noise conjuctural s-a facut un studiu in care un numar de 22 de medici radiologi au trebui să examineze aceleasi imagini la o diferență de câteva luni  și rezultatele au arătat că dezacordul cu ei insiși exprimat in procente era pe marjă cuprinsă intre 62 si 92% dintre cazuri.

Intr-un alt studiu atunci când mai multi medici au evaluat anginogramele unor pacienti in 31% dintre cazuri a existat un dezacord al diagnosticelor puse de ei.

              Sunt multe exemple si studii in cartea lui Kahneman și pe măsură ce le citești iți dai seama cât de limitati suntem noi oamenii în judecata noastra, cât suntem de vulnerabili în fața modurile noastre de gândire dar și a unor evenimente conjuncturale care ne pot influența gândirea.

Pentru a elimina erorile de gândire produse de pattern dar și de noise s-au făcut studii și s-a ajuns la concluzia că orice model care reprezintă un model de gândire e mai bun decat gândirea umană repetativă. Se vorbește acum in presă despre un robot-avocat care va reprezenta în instanță clienți dar nu se vorbește despre incercarea de procedurare astfel încât o parte a sentintelor judecatoresti sa fie atribuita computerelor in Statele Unite.

Anul trecut in cadrul Conferinței Internaționale HEART de la Cluj o cercetatoare din domeniul medical a prezentat mai multe modele de medicină  integrată in care calculatorul evalua analize și propunea diacnostice medicului revenindu-i doar sarcina de a supraveghea și a aproba dignosticul și tratamentul final. Atunci mi s-a părut incitant, azi cititind cartea lui Kahneman mi se pare plin de sens. In acest fel eliminăm erorile nevoite ale medicilor nostri.

              Provocatoare dar și extrem de greu de citit, NOISE, este o piatră de hotar in ceea ce privește importanța extinderii cercetarilor psihologice în cât mai multe domenii de activitate. Citind-o sunt sigur că veți ințelege aplicabilitatea practică ale acestor cercetării.

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.