Psihologie

Narcisic grandios vs narcisic vulnerabil

29/07/2020

Din ce in ce mai des folosit, termenul de narcisism si-a făcut loc in limbajul multora dintre noi. Spunem despre cineva ca e narcisic atunci când acesta se comporta ca si când întreaga lume ar trebui sa se învârtă in jurul sau.

Când privim studiile psihologice, personalitatea narcisica are multe nuanțe si mai nou cercetările au definit doua tipuri de exprimare a narcisismului, doua tipuri de personalități, de comportamente dar care ascund pe fond aceleași vulnerabilități.Narcisicul grandios si cel vulnerabil au ca vulnerabilitatea comuna grija fata de stima de sine, modul in care aceasta este influențată de evenimentele externe dar si modul in care narcisicul vulnerabil si cel grandios se raportează la ea.

Daca narcisicul grandios are o stima de sine exagerata, se crede superior si imaginea sa fata de sine tinde sa atingă perfecțiunea cel vulnerabil are o stima de sine extrem de scăzuta.De unde aceasta vulnerabilitate? Provenit dintr-o familie in care era extrem de răsfățat, in care au lipsit limitele si unde nu a învățat empatia. Lui i s-a permis totul, a primit totul si nu a trebuit sa contribuie cu nimic. A învățat ca totul I se cuvine, ca ceilalți sunt pe lumea asta pentru ai servii si atunci s-a simțit special. A fost admirat încă din copilărie, avea sau I se atribuiau abilitați extraordinare, poate chiar ieșite din comun, o alura atletica, sportiv, a fost in centrul atenției. Posibil sa aibă unul dintre părinți extrem de permisiv si unul absent, ambii contribuind la lipsa de granițe, cel permisiv argumentând lipsa de limite prin ceea ce el numește iubire iar celalalt scuzându-se “am fost mereu ocupat cu munca ” si pasând responsabilitatea pe primul.

In studiile lor, Dickinson&Pincus in 2003, Fossati et all in 2005, Avi Besserin 2010, Elke Rohmann et all 2012 si-au propus sa cerceteze cele doua tipuri de narcisism ca dimensiuni specifice dar si ca manifestari ale lor in situati concrete.Stima de sine a narcisicului grandios îl face pe acesta sa creadă ca are abilitați pe care in fapt sau nu le are sau nivelul lor nu este la nivelul apreciat de acesta. Atunci când crezi ca ești deținătorul adevărului absolut poți decide tu ce e bine si ce erau nu doar pentru propria viata dar si pentru viețile celor din jurul tău. Tu sti mai bine decât partenera sau partenerul tău ce are nevoie, ști exact cum stau lucrurile la munca iar colegii sunt niște naivi pentru care tu trebuie sa iei decizii.

Atunci când ai o tulburare narcisica pe ramura celui grandios te implicit in situații riscante si nu asculți sfaturile experților in domeniu. Tu sti   mai bine decât ei doar ca acest bine te poate duce de multe ori in prăpastie si vei ajunge nu doar tu acolo ci ii vei trage si pe alții după tine. Narcisicul grandios nu poate primi feedback negativ. Persoanele care fac asta sunt dușmanii narcisicului. Acesta devine agresiv si va cauta sa se răzbune. Narcisicul nu poate greși. Daca își admite greșeala asta înseamna o fisura in stima sa de sine ori așa ceva este de neconceput pentru narcisic.

Pe de alta parte narcisicul vulnerabil e conștient de stima sa de sine scăzuta. Se simte inferior dar si-ar dori ca oamenii sa îl trateze cu respect. Atașamentul este unul anxios iar narcisicul venerabil oscilează intre nevoia lui de apropiere si frica de intimidate. In societate este retras deși crede ca ar merita sa fie in lumina reflectoarelor. Se considera o victimă a mediului, a sistemului a oricui factor din exterior fără a avea puterea sa se uite la el, sa își asume contribuția la ceea ce este in prezent iar stima lui scăzuta are legătura nu cu ceea ce a făcut el ci cu ceea ce i s-a făcut.

Rădăcinile narcisismului vulnerabil se pot afla într-o relație foarte dificila cu cel puțin unul dintre părinti, mereu criticat, mereu nevăzut, mereu in umbra unui adult nu a avut loc sa crească de acesta. Critica l-a făcut pe de o parte sa simtă lipsit de valoare si neînțeles dar de asemena a dezvoltat in el o dorința de afirmare pe care însa nu are curajul sa o afirme.Studiile din acest domeniu pun in evidență aceste trăsături atât de diferite care ascund practice aceleași venerabilități. Chiar da narcisicul vulnerabil poate mima empatia, lucru de care narcisicul grandios nu este capabil, aceasta este doar o capcana. Empatia este o masca in spatele căreia sta bine ascuns sentimentul de îndreptățire.

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.