Daca sexul ar fi un televizor Sony 4k atunci aceasta carte ar fi manualul de utilizare. Ne-ar spune cum sa ii facem prima instalare, setarile, locul unde ar trebui sa il asezam, mediul, cum putem sa il pornim, cum putem obtine cea mai buna imagine si nu in ultimul rand de la ce distanta sa ne uitam la el. Doar ca sexul nu e un 4k – e mult mai bun de atat.
Arta sexualitatii scrisa de Emily Nagoski e o carte pe care ar trebui sa o citim cu totii, de la adolescenti la bunici, barbati si femei, indiferent de orientarea sexuala, religioasa sau culoare a pielii.
Cartea e un compendium de stiinta si as putea scrie foarte usor un articol de genul: “Stiati ca?” cu liniuta de la capat si cred ca articolul ar fi de succes pentru ca sunt atat de multe informatii incat nu ar plictisi .
Emily o ia ca sa zic asa de la Facere si ne arata cum noi barbatii si femeile pana la 6 saptamani inca nu avem determinat sexul cu alte cuvinte pana la 6 saptamani suntem toti la fel, abia dupa aceea incepem sa ne diferentiem insa multe lucruri sunt aceleasi doar organizate diferit”. Aflam ca clitorisul e un penis mai mic , ca organelle genitale externe la femei si la barbate sunt cam aceleasi doar ca s-au dezvoltat diferit.
Mai aflam din carte despre doua lucruri extrem de importante in dinamica sexuala: sistemul de excitatie sexuala si sistemul de inhibitie sexuala, acceleratia si frana cum le spune Emily. Rolul SES este acela de a detecta din mediu informatiile relevante din punct de vedere sexual a le prelucra si a le raspunde . Pe de alta parte SIS functioneaza in doua moduri: ca frana de picior si ca frana de mana. Asta ce inseamana ? Pai pe de o parte SIS e atent la pericolele din exterior le prelucreaza si ne spune “hei, pe aici lucrurile nu sunt tocmai in regula, cred ca ar fi mai bine sa plecam” atunci cand vorbim de frana de picior sau SIS ne spune “nu cred ca o sa iti iasa, nu cred ca o sa performezi” si ne creaza o imensa frica de performanta. – frana de mana. Cele doua sisteme influenteaza, dorinta, senzatiile, orgasmul, placerea, intreaga dinamica si viata sexuala.
Un rol important in sexualitatea feminina il joaca emotiile: anxietatea si depresia pot actiona frana dar si acceleratia . Intre 10 si 20 % dintre barbati si femei au o dorinta mai mare de sex atunci cand sunt anxiosi sau deprimati. Cercetarile la care se face referire in carte ne arata ca stresul cronic influneteaza negativ ciclul menstrual, reduce fertilitatea, lactatia si creste riscul pierderii de sarcina.
Dorinta sexuala apare diferit la barbati si la femei. Mitul ca doar trebui sa apara cineva sexy si sa vrei sex e valabil doar pentru 15% dintre femei. Pentru celelalte dorinta sexuala depinde de context. Desi se poate spune ca exista persoane cu dorinta sexuala activa care vreau sex imediat dupa aparitia stimulului relevant sexual se pare ca de fapt toti avem dorinte sexuale reactive adica sensibile la context. Chiar si cei despre care spunem ca au dorinta sexuala activa sunt de fapt sensibili la context doar ca intr-o masura mult mai mica. De aici si definitia data dorintei ca fiind excitatia in context.
Atunci cand vine vorba de orgasm Emily spune ca la el nu ajungi, il lasi sa se petreaca. Orgasmul la femei spune Emily e ca si sfarcurile la barbati un reziduu evolutionist. Din punct de vedere evolutionist la barbati orgasmul e necesar pentru reproducere pe cand la femei orgasmul nu are nici un rol de acest gen. Asta nu inseamna ca nu trebuie cultivat.
E o mare diferenta intre orgasmul perceput si orgasmul ca reactie fiziologica a organismului, In studiul la care se face referire in carte s-a constat ca exista o mica corelare intre momentul in care o femeie raporteaza constient ca are orgasm si reactia fiziologica a corpului. O treime dintre femei ajung la orgasm prin penetrare, celelalte doua treimi nu ajung niciodata la orgasm prin penetrare de aceea 80-90% dintre femei se masturbeaza fara penetrare chiar daca folosesc vibratorul. Cheia? Clitorisul – drumul regal spre orgasmul femeii.
Cartea e extrem de buna si bine documentata si mi-a fost tare greu sa ma hotarasc despre ce sa scriu in recenzie din multitudinea de subiecte. Am ales cateva si va las pe voi sa le descoperiti pe celalalte.
M-am hotarat cu greu sa scriu aceasta recenzie Eu un barbat sa scriu despre sexualitatea feminina. M-au convins doua lucruri.
Primul dintre ele este nevoia arzatoare de a face educatie sexuala nu doar in scoli ci si printre adulti. Sunt atat de multi oameni printre noi care nu au o bunastare sexuala din pricina lipsei de informatie. Cercetarile care se fac in acest domeniu ne ajuta sa avem o viata mai buna pentru ca nu-i asa, viata sexuala, e importanta in viata fiecaruia dintre noi.
Al doilea motiv pentru care am scris recenzia este un banc de pe vremuri in care se intreaba la radio Erevan “Face bine vinul rosu la femei” la care radio Erevan raspunde “Da, daca il beau barbatii!” . Da, aceasta carte este scrisa pentru femei dar cu siguranta va face bine si barbatilor care o vor citi.
No Comments