Psihologie

Un altfel de narcisic

20/09/2020

Pare un tip draguț, retras, cu bun simț, cu un discurs plin de empatie, destul de agitat, stă intr-un colț al sălii de bal. Nu vrea să fie in centrul atenției și chiar spune asta. Nu iși dorește să fie in lumina reflectoarelor. E timid și prietenii lui spun despre el că este un introvertit. Nu intră in discuții cu alte persoane, nu inițiază conversații, dar dacă altcineva il abordeaza, il provoacă la o discuție, atunci natura lui introvertită pare să se evapore și narcisicul vulnerabil incepe să iși arate adevarata sa nevoie, atenția.

In literatura de specialitate in limba engleză acest tip de narcisic este denumit “covered”, acoperit. Denumirea vine de la modul in care acesta manifestă caracteristicile tulburarii de personalitate narcisică. Sub aparența lui bunătate, narcisicul vulnerabil ascunde de fapt un sentiment de indreptărțire.

El e un tip special, doar că nu a avut noroc in viață, șansa nu a fost de partea lui, dar dacă ar fi avut măcar un dram de noroc ar fi realizat lucurui mărețe. Lipsa lui de realizări se mai datorează și oamenilor din jur care sunt răi și invidioși pe el. I-au pus piedici și el nu a putut trece peste ele.  E victima perfectă a sistemului, in țara asta nu se poate face nimic, dar dacă țara i-ar netezi drumul și l-ar presara cu petale de trandafir, atunci cu siguranța el ar putea merge pană la capat. Narcisismul vulnerabil este caracterizat prin fantezi de grandoare, imaginându-se făcând lucruri mărețe, fapte deosebite, dar care nu vor trece nicidată de domeniul fanteziei. Funcțiile  comportamentului de victimizare la un narcisic vulnerabil sunt mai multe. E un mod de a atrage atenția dar in același timp și unul de a fi admirat și de a atrage compasiunea celor din jur pentru nefericirea vieți lui. Are un simț nerealist al superiorități, pe care nu și-l exprimă datorită stimei de sine scazute.

Spre deosebire de narcisicul grandios, cel vulnerabil are o stimă de sine scazută. Intre sentimentul de superioritate și stima sa de sine scazută se da mereu o bătălie. Crede despre el că este superior, dar știe că nu a realizat nimic și atunci din sentimentul de indreptățire pedepsește. In loc să iși asume un drum in viață și să muncească la el, narcisistul victimă se razbună. Acesta este modul in care iși manifestă superioritatea, dar din pacate și lipsa de empatie.

O alta caracteristică specifică este aceea a empatiei simulate. La fel ca si victimizarea, aceasta este doar o capcană pentru neavizati. Discursul narcisicului vulnerabil este plin de empatie, insă aceasta nu se regasește in comportamentele lui, numai in masura in care empatia ii aduce benefici. E empatic doar cand vrea, doar in momentele care conteaza pentru el, nu e empatic când celălalt are nevoie. Dacă i se reproșează lipsa de empatie, el se victimizează și spune celor din jur că nu i se apreciază efortul și nu il văd așa cum este. Jocul acesta dintre empatie si lipsa ei e extrem de viclean și trebuie să fi ancorat foarte bine in fapte pentru a-i putea face față. E de fapt o forma de manipulare impinsă la rang de artă.

Din punct de vedere al atașamanetului, narcisicul vulnerabil are un atașament anxios. Un val care se apropie și se retrage, intr-o continua mișcare nedefinită, fara a fi coerent in alegeri el este dependent de cei din jurul său fară de care nu crede că ar putea exista.

Narcisicul vulnerabil este defensiv, dominat de un sentiment de insecuritate, inadecvare si de incompetență. Este mereu in căutarea mediului potrivit pentru el, mereu in căutarea a ceva mai bun. Nici un partener nu este suficient de bun pentru el. Toti au defecte si nu poate gasi pe cineva pe masura perfecțiuni lui. Chiar și atunci când este intr-o relație in care are control, in care stima de sine nu ii este amenințată, acesta este dominat de un sentiment de eșec: oare sunt langă persoana potrivita? oare e destul de bun pentru mine? dacă mai așteptam puțin oare nu imi găseam un partener mai bun? Sunt intrebări care il framantă pe narcisic atât de mult incât nu va fi stabil in relatii. Va fi mereu in cautarea partenerului perfect care se dovedește a fi pentru el o Fata Morgana, iar atunci cand ajunge spre bătranețe, tot singur, va da vina tot pe alții, va considera că nu a avut noroc sau că nici un partener nu l-a iubit așa cum ar fi avut el nevoie.

În relații este extrem de vigilent la critică și la ce percepe ea ca fiind critică, urmărește să nu facă nici o greșeală și este foarte vigilent la greșelile celorlalți.

Dacă narciscul grandios este o persoană agreabilă și care iese ușor în evidență, cel vulnerabil este opusul. Toate aceste caracteristici arătate mai sus, timiditatea, rușinea , sentimentul de inadecvare, fac din cel vulnerabil o persoană deloc plăcută, fapt care nu îi va aduce mult succes în relații. Nesiguranțele lui îl fac pe narcisicul vulnerabil să interacționeze cu alții într-un mod extrem de defensiv. Pentru a nu permite celor din jur să il descopere, va încerca să ii țină la distanță printr-o atitudine extrem de rece, ostilă și antagonista. Pozeaza intr-o persoana inabordabila, o femeie puternica vor spune unii, doar ca acest tip de putere este de fapt o incercare a ascunde multele ei vulnerabilități.

            Cum descoperim un narcisic “acoperit”? Confruntându-l cu faptele, facând diferența intre ceea ce spune și ceea ce face, intre vis și realitate. Dacă iți spui vreodată: e prea frumos sa fie adevarat ai grija să nu te afli in compania unui narcisic vulnerabil!

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.