Filmele pe care le-am trait

„The best offer” – iubirea

30/12/2018

Un film cu gust amar la fel ca cel pe care manipularea, împachetată în iubire, ți-l poate lăsa. Virgil, un bărbat ajuns la o vârstă care ar fi trebuit să fie a maturității și a înțelepciunii, se îndrăgostetște de o nălucă, o închipuire, ce își spunea Claire. Doar că, maturitatea și înțelepciunea nu vine cu anii, ci cu ceea ce reușim să învățăm din viață, din greșelile noastre și din greutățile ei.

Povestea unui om singur, un copil orfan, crescut la o mănăstire de maici, care îl pdepseau trimițându-l la restauratorul mănăstirii și așa cum și-a trăit copilăria, și-a trăit, din păcate, și viața. Departe de oameni, fără prieteni, fără să fi avut vreodată o relație intimă cu vreo femeie, de o singuratate înfricoșătoare, Virgil își serba până și zilele de naștere singur.

Clădite în mănăstire, zidurile din jurul sufletului său păreau inexpugnabile, iar inima lui în siguranță. Singurătatea era modul lui prin care credea că se poate proteja, că nu va mai fi pedepsit, că nu va mai suferi.

Perfecționismul dus la extrem l-a făcut să fie cel mai bun expert de artă, cel mai căutat, cel mai bine plătit, poate cel mai bogat. Dulapul lui cu mănuși, așezate perfect una lângă alta, casa lui fără cusur și meniul sevit după toate regulile înaltei societăți erau doar niște paravane care ascundeau nesfârșita lui nevoie de a fi iubit.

L-am scos pe Virgil din film, l-am dus într-o sală de judecată și l-am judecat. I-am fost judecător, mâhnit de modul fără de speranță în care singura lui relație s-a sfârșit.

– Cum ai putut, Virgil, cum ai putut să faci una ca asta? Oricum, ai avut o viață de căcat, singur, înconjurat doar de tablourile tale cu femei, doar în fanteziile tale… Nu ai avut curajul unei relații până acum? Spune-mi, Virgil, de ce toți banii, toate admiratoarele și admiratorii tăi, toate călătoriile tale prin lume nu au putut să îți ofere fântâna iubirii din care să îți potolești stetea, atât de arzătoare? De ce nu ai observat cum te respingea și te atrăgea într-un joc mortal, de ce nu vedeai cât de multă patimă, câtă speranță, câte lucruri făceai tu și cât de puțin primeai? De ce nu te-ai deșteptat, Virgil, să înțelegi că iubirea nu are vârstă, dar iubiții, da? De ce nu te-ai uitat la oamenii din jurul tău să îi vezi cum te trădează, să le vezi adevăratele intenții și ai ținut lângă tine o viață întreagă persoane care nu voiau decât banii tăi? De ce te-ai îndrăgostit, Virgil? De ce?

L-am văzut în boxa acuzaților, cu capul plecat, înfrânt, fără a avea nici măcar puterea de a plânge, șoptind încet, ca un copil prins greșind:

– Nu am avut nicio șansă, domnule judecător, nicio șansa…

Și a tăcut.

Atât am putut scoate de la el. Mi-am șters fugar o lacrimă să nu mă vadă, să nu creadă că n-aș fi imparțial, apoi l-am luat ușor de după umeri și l-am dus înapoi în film. L-am lăsat să aștepte în cafeneaua din Praga iubirea, pe care nu a întâlnit-o și nu o va mai întâlni vreodată pentru că, așa cum spusese acolo, în boxa acuzaților, nu avusese nicio șansă.

M-am văzut nevoit să le dau dreptate personajelor din film, prietenilor lui: sentimentele sunt la fel ca arta, pot fi falsificate. Chiar și iubirea poate fi, la un moment dat, falsă și da, în condițiile astea, Virgil, într-adevăr, nu a avut nicio șansă. De ce? Pentru că așa e viața cu unii, total nedreaptă, îi dă de pământ de nu se mai ridică.

Virgil, personajul din film, e unul dintre acei oameni, care au încercat să își facă o viață și, într-un fel, a reușit, doar că viața nu e completă dacă nu încerci să te clădești pe toate palierele ei. Degeaba ai bani, esti de succes, ai colecții de artă dacă nu ai iubire. Așa suntem construiți noi, oamenii, să avem nevoie din toate și dacă una dintre bazele vieții noastre lipsește, nu știi când se duce naibi toată șandramaua.

Din ce în ce mai mulți oameni aleg să trăiască singuri, la fel ca și Virgil, crezând că singurătatea e un zid care îi va feri de suferință, de deziluzie, de eșec, de regret și nu știu că, de fapt, singurătatea nu e un zid, ci doar o perdea care își dorește să fie dată la o parte de iubire.

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.