Psihologie

Te părăsesc!

04/12/2020

               Să scapi dintr-o relație cu un narcisic este o provocare. Dacă el nu vrea să incheie relația inseamnă că ceea ce tu ii dai este incă foarte important pentru el și nu va avea de gând să renunțe la aceasta.

               Un narcisic nu poate admite că poate fi părăsit. Acest lucru ii afectează imaginea publică, dar mai ales ii afectează imaginea de sine. Dacă ai fost intr-o relație cu un narcisic grandios plecarea ta va fi de neimaginat pentru el. Cum poți tu să il părăsești? Cum poți crede ca vreodata vei găsi pe cineva mai bun, mai valoros decât el? Intr-o prima fază nici măcar nu te va crede. Atât de mare este increderea in el și atat de puțin poate fi atent la cum te-ai simțit tu in relația cu el incât faptul că ai putea să pleci ii stârnește la inceput un zâmbet. Dacă insă insiști in decizia ta și vede că te-ai săturat atunci va apela la un adevarat arsenal cu care va incerca să te convingă să ramâi.

               Victimizarea este una dintre armele lui favorite.  Va da vina pe tine, tu vrei să strici o familie perfectă, tu nu mai ești dispusă să il iubesti, tu vrei să le faci rău copiilor și lui, el care te iubește si care ar face totul ca tu să râmai, doar ca tu ai pațit ceva și nu mai vezi realitatea. Dacă cumva ai ajuns aici, dacă victimizarea lui este pe cale să dea roade, dacă te gândești că totuși să ii mai dai o șansă, ai grijă! Ce trebuie să faci este să pui totul pe hârtie impreună cu el. Să stabilești termenii in care vrei să meargă reația mai departe și in cadrul acestor termeni să stabilești lucrurile nenegociabile. Să ii ceri ca schimbarile să aibă loc chiar de atunci să ii spui că dacă lucurirle nu se vor schimba a doua oară vei pleca fară avertisement. Ai grija să nu te manipuleze. E foarte probabil ca un narcisic care nu trece printr-un proces terapeutic să fie cameleonic pană trece criza si apoi să revină la viața de dinainte.

Intr-un workshop de acum doi ani in cadrul Conferinței Schema Therapy de la Amsterdam in care am lucrat cu Wendy Brehary am intrebat-o care este cel mai important sfat pe care mi l-ar da in munca cu narcisicii. Ea a zâmbit și a spus că sunt de fapt trei sfaturi : “LIMITE! LIMITE! LIMITE!”

               In cazul in care ai stat langă un narcisic vulnerabil să pleci de langa este o catastrofă pentru că dacă il părăsești nu mai are cine să aibă grijă de el.  Același lucru se poate intâmpla atunci cand ai trait cu un narcisic grandios doar că diferența este că cel grandios merită pentru că este unic si irepetabil, este special și merită, iar cel vulnerabil merită pentru că el nu se poate descurca fară tine și tu ești responsabil de viata lui, dacă pleci o să moară, cum ai putea să ii faci una ca asta? Dintre cele două tipuri de narcisici victimizarea este dusă la nivel de arta de cel vulnerabil. Dacă nu ești atent la tine, daca uiți macar pentru o clipă modul in care te-a tratat in relație iți poate induce sentimentul complet de vină și ii cazi in plasă mai ceva decât cade o muscă in plasa unui paianjen.

               Pentru narcisicul grandios faptul că pleci il revoltă și din perspectiva faptului că pană mai ieri il puneai pe un piedestal. Ii faceai toate poftele, il rasfățai cum nu a fost el rasfățat vreodată iar pana azi nevoile tale nu au contat. Au contat doar nevoile lui iar acum dintr-o dată te-ai trezit și tu că ai nevoi? Asta este cu totul și cu totul inacceptabil pentru el. Nu doar că este inacceptabil dar este și inexplicabil: cum adică ai și tu nevoi? Cum adică trebuie să facă și el ceva pentru tine? Lipsa de empatie care a caraterizat intreaga relație va fi o caracteristică a despărțirii. Nu te aștepta la empatie din partea lui

               Dacă il părăsești te va pedepsi , va fi abuzator va incerca să iți facă rău acolo unde poate. Te va lovi in cele mai vulnerabile locuri ale tale. Daca stie că cel mai mult pe lume ți la copii va incerca să facă tot posibilul să iți ia copii la divorț chiar daca mai apoi nu se va ocupa de ei. Va incerca să profite material, va incerca să plece din casnicie cu cât mai mult și nu va conta absolut deloc care a fost contribuția lui la ceea ce s-a acumulat de-a lungul casniciei. E doar despre el și despre nevoile lui. Nu veți ajunge niciodată la negocieri stabile deoarece va schimba mereu termenii ințelegerii, nu poti avea stabilitate in relația cu un narcisic.

               Sa părăsești un narcisic este misiune imposibilă iar atunci când ai reușit să scapi te va urmari iar răzbunarea lui nu va avea decât limitele impuse de tine.

               Dacă ai mult noroc, multă incredere in tine și mult ajutor de la cei din jurul tău vei reuși pană la urmă să inchei relația cu el. Daca crezi cumva că actele de divort sunt sfârșitul, te inșeli. Daca aveți copii impreună urmează un război de gherilă pentru o lungă perioada de timp, va incepe: co-parenting cu un narcisic. E și subiectul viitorului meu articol.  

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.