Psihologie

Sănătatea mintală in sprijinul dreptății

06/03/2022

Conform studiilor făcute incă din anii 70 in Statele Unite, problemele de sănătate mentală in rândul persoanelor care lucrează in sistemul judiciar sunt ceva obisnuit.

Acestea pot fi probleme legate de somn, burnout, depresie clinică, adicții de alcool, dar și de droguri, jocuri de noroc și o gamă largă de anxietăți . Un studiu din 1990 efectuat de către                          Johns Hopkins University a dus la concluzia că incidența depresiei clinice este de trei ori mai mare in rândul persoanelor care lucrează in justiție, in comparație cu alte 25 de profesii.

Problemele acestea se pare că apar incă din facultate. Tot in Statele Unite un studiu făcut in 2019 de către Rachel Casper a dus la concluzia că 98% dintre  studenții de la drept experimentează un stres acut in timpul facultăti, spre deosebire de studenții de la medicină (70%) sau alți studenți (40 %). Deși ei pornesc cu o bună sănătate mintală și cu entuziasm, in decursul primului an de facultate, problemele lor de sănătate mintală cresc semnificativ (The Path to Lawyer Well-Being (ABA, 2017)

Un alt studiu efectuat in 2016 de către American Bar Association (ABA) a ajuns la concluzia că:

  • 37% rapotează nivele medii și ridicate de anxietate;
  • 25% dintre studenții de la drept prezintă risc de alcoolism;
  • 17 % suferă de depresie;
  • 6% dintre ei raportează că au avut gânduri suicidale in ultimul an.

Toate aceste probleme pornite din facultate se regăsesc și la cei care practică in sistemul judiciar și au fost relevate in același studiu:

  • 28% suferă de depresie;
  • 19% suferă de anxietate ;
  • 11.4% dintre ei raportează ca au avut gânduri suicidale in ultimul an.

Cum explică cei de la American Bar Association acest lucru? Cum explică faptul că, deși studenții  la drept pleacă in facultate cu aceleași resurse ca alți studenți, la sfârșitul primului an au atâtea probleme?

Unul dintre principalele caracteristici ale facultătilor de drept, dar și a profesiilor din justitie, e mediul caracterizat de competitivitate, ostilitate și aversitate cu o cultură aparte, cu valori și așteptări specifice.

O altă caracteristică a mediului studențesc, dar și a celui profesional, este fapul că, de multe ori in faclutate și după, persoanelor din acest domeniu li se insuflă ideea că profesia lor e o luptă, că sunt intr-un mediu in care doar cel puternic supraviețuiește, iar cel slab moare. Nu există loc pentru compasiune și suport intre colegi.

Incă din studenție li se spune ca trebuie să ajungă la un anumit statut, să atinga anumite standarde, altfel e inacceptabil. Cei rezilienți și inteligenți vor reuși asta. Ceilalți vor fi afectați de probleme de anxietate, drepresie sau burnout.

Am făcut in prima parte a acestui articol o mică incursiune in lumea persoanelor care lucreză in mediul juridic american. Am urmarit prin aceasta să scot in evidență, pe de o parte, faptul ca acestia sunt preocupați de sănătatatea lor mentală, pe de alta că fac acest lucru de aproape 50 de ani și mai apoi că isi asumă prezenta acestor tip de provocări in profesie.

              Demararea acestor cercetări ii face să știe care le sunt problemele și să intervină asupra lor. Intervențiile in sănătatea mentală la americani și in alte țări au efecte multiple. Ele contribuie la o calitate mai ridicată a actului de justiție, dar de asemenea au un impact și asupra vieții personale a celor care lucrează in justiție. Imbunătățirea sănătații mintale aduce benficii materiale atât statului american cât și firmelor de avocatură. Scăderea incidenței depresiei, a cazurilor de suicid sau a tentativelor de suicid se regăsește atât intr-o viață mai bună, dar și in bugetele celor implicați.

Din păcate, la noi in țară acest tip de activități nu sunt incă asumate nici de statul român, dar nici de entitătile private. Eu cred că a venit timpul să luăm modele care funcționează afară și să le implementăm și la noi in țară. Nu trebuie să inventăm roata, ea deja există.

E necesar să incepem și la noi o serie de cercetări care să scoată la lumină problemele din sistem, pentru ca mai apoi, noi, psihologii, să putem veni cu sprijin in rezolvarea lor. Eu cred cu tărie că cercetările psihologiei stiințifice trebuie să patrundă in cat mai multe dintre palierele societății noastre. Psihologia nu ne va aduce o viață perfectă, dar cu siguranța ne va aduce una mai bună.

#Psy4Life e un program gândit de mine pentru a incepe demersurile in acest sens in domenii de activitate ca justtiția (Psy4Law) , medicina (Psy4Med) și invățământul (Psy4Edu).

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.