Psihologie

In interiorul vulcanului

21/11/2019

Intr-o lume in care femeia si barbatul pot fi independenti financiar, intr-o lume in care nici Biserica si nici banii nu ne mai tin impreuna,  atunci cand caruta casniciei se impotmoleste, cand dragostea nu mai e nici macar o amintire, binele copiilor, dezvoltarea si viitorul lor ar putea fi singurul lucru care sa ne tina impreuna. Din pacate, atunci cand titanii se razboiesc copii nu mai sunt altceva decat carne de tun.

Parintii se despart pentru o viata mai buna, crezand ca pot lasa totul in urma, fara sa se gandeasca nici macar pret de o clipa ca singurul lucru pe care nu il pot lasa in urma sunt copii. Abia dupa divort cei doi  realizeaza ca de fapt vor ramane toata viata parinti, ca pot sa imparta si ca pot sa fuga unul de altul, dar ca e un lucru pe lumea asta de care nu poti fugi, pe care nu il poti imparti si care te va tine legat mereu de fostul tau partener, sau cel putin asa ar trebui. Copiii.

Divortul, pentru cei mai multi dintre copii, e o trauma. Siguranta data de prezenta celor doi parinti se rupe brusc, de cele mai multe ori iremediabil. Atasamentul sufera schimbari, iar copilul trebuie sa se adapteze la toate acestea.

Cresterea copilului e o mare provocare. Daca in timpul casniciei a fost o problema, dupa divort aceasta va fi una mult mai mare. Cei doi parinti vor incerca sa isi impuna stilul de crestere pe care fiecare dintre ei il crede potrivit pentru copil. Sunt multe cazuri in care unul dintre parinti nu e dispus la negocieri, e foarte rigid, nu pentru ca ar crede neaparat ca modul lui e cel mai  bun, ci ca o forma de pedeapsa a celuilalt parinte. Astfel, copilul se transforma intr-o arma, iar acest lucru are efecte grave pe termen mediu si lung.

“Tatal tau / mama ta e un/o nenorocit(a)”, “Ne-a parasit”. Atacurile la dresa celuilalt sunt de asemenea devastatoare pentru copil. Orice vorba rea spusa despre celalalt parinte raneste sufletul pur al copilului. “Copilul are dreptul sa stie”, asa isi justifica multi parinti vorbele grele, dezvaluirile murdare pe care le fac despre celalalt parinte. In fapt, copilul nu poate sa inteleaga, nu poate sa suporte povara acestor dezvaluiri. Nu e corect fata de copil sa ii pui in spate astfel de poveri. Ce faci de fapt este ca incerci sa il indepartezi pe copil de parintele lui, fara a avea, tu adultul, puterea sa recunosti asta.

La divort se mai duce o lupta: cu cine sa stea copilul si tot ca o forma de pedeapsa “copilul TREBUIE sa stea cu mine”. Pentru a castiga lupta, pentru ati pedepsi partenerul copilul e purtat prin tribunal, prin fata judecatorilor, se face ancheta sociala … pentru ce? Pentru ca “copilul TREBUIE sa stea cu mine”

Inainte de divort, in timpul lui si mult timp dupa, copii sunt in mijlocul vulcanului. O lava fierbinte, un mediu potrivnic vietii, loviti dintr-o parte in alta, copii se lupta sa supravietuiasca. Prea putin stiu, incearca sa afle, se intereseaza ce e bine pentru ei. Altele sunt mult mai importante si atunci nu e de mirare ce spun statisticile: un copil care trece printr-un divort are mari sanse sa il repete cand va fi matur.

Ce au nevoie copii? Copii au nevoie de predictibilitate, de siguranta si mai ales de multa, multa iubire.

Studiile din psihologie si practica din tarile europei de vest, SUA, Australia spun ca co-parenting-ul e cea mai buna solutie. Copilul trebuie sa stea un timp aproximativ egal cu ambii parinti. Acestia trebuie sa stabileasca si sa respecte principii comune de crestere a copilului, reguli si rutine care sa fie valabile atat la mama acasa cat si la tata. Camera copilului va avea elemnte  comune atat la mama cat si la tata creind un mediu sigur si familiar. Aceeasi lampa deasupra patului, accelasi model de cearceaf, aceeasi rutina de seara il va ajuta pe copil sa se adapteze noii situatii mult mai bine. Ce spun studiile psihologice despre copii care reusesc sa se bucure de un astfel de mediu e ca acestia vor fi flexibili in viata, ca vor vor face mult mai usor schimbari iar lucrul acesta ii poate ajuta in familie si cariera.

Daca divortul e ultima solutie, atunci dragi parinti divortati; o familie plina de violenta, niste parinti pusi pe harta in fiecare zi nu creeaza un mediu bun de dezvoltare a unui copil . Daca alegeti sa faceti asta, fiti intelepti. Opriti-va din razboiul vostru si vedeti care e biniele copilului, puneti-va in stand-by ura, dusmania, fata de fostul partener si incercati sa il vedeti ca parintele copilului pe care il aveti impreuna. Sunt sigur ca asta va va ajuta.

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.