Psihologie

Depresia în rândul avocaților

16/03/2023

Cauzele depresiei la avocați sunt diverse.

            Primul factor care ar trebui luat în considerare este factorul genetic. Acesta are o influență de 30-40% in declanșarea depresiei. Cercetările genetice sunt încă la început. Descifrarea completă a genomului uman a avut loc abia in anul 2000 și nu s-a putut identifica încă pană acum o genă care să fie 100% responsabilă de declanșarea depresiei însă cercetările au constatat că sunt mai multe gene care contribuie la declanșarea ei.

            Gena este pistolul dar mediul este degetul care apasă pe trăgaci spunea un renumit cercetător. Caracteristicele mediului in care avocații își desfășoară activitatea sunt principalii factori care declanșează depresia. Acești factor pot fi următorii dar cu siguranță lista poate fi completată și de alții.

1.       Mizele mari implicate in procesul de justiție: avocatul alege să își asume odată cu profesia și responsabilitatea vieții oamenilor pe care ii reprezintă. Această responsabilitate este una enormă pe umerii avocatului atunci când de munca lui depinde exercitarea unor drepturi, pierderea unor bunuri sau chiar libertatea.

2.     Presiunea de a câștiga procesele: In procesul de justiție avocatul trebuie îndeplinească un obiectiv stabilit de cele mai multe ori de client. Atingerea sau nu a acelui obiectiv face diferența dintre succes si eșec.

3.     Frica de eșec. Pierderea unui proces, neatingerea obiectivelor stabilite de către client are efect atât asupra clientului dar și asupra avocatului și pot influența cariera unui avocat.

4.     Abuzul. Avocatul este prins la mijloc între presiunea pusă de client de a câștiga și acțiunile incontrolabile ale celeilalte parți , decizia judecătorului și propria conștiință. Procesul e un camp de luptă plin de insecurității pentru avocat. Poate avocatul să aibă încredere deplină in client, e clientul onest față de el sau ar fi bine să aibă o doza de suspiciune față de propriul client? Poate să știe cum va reacționa cealaltă parte? E ceea ce ii cere clientul in acord cu valorile lui? Mediul abuziv provoacă stres care la rândul lui duce la depresie.

Cum se manifestă depresia?

  1. Dispoziție depresivă, tristă, lipsită de speranță,
  2. Nu mai simt niciun fel de plăcere în cadrul activităților care anterior le făceau plăcere
  3. Scădere /  creștere in greutate
  4. Perturbările de somn 
  5. Modificările psihomotorii includ agitația 
  6. Energie scăzută, oboseală.
  7. Sentimentul de inutilitate sau de vinovăție
  8. Impedimente în gândire, concentrare sau luarea deciziilor minore
  9. Gândurile de moarte, suicid sau tentativele de sinucidere

Pentru a îndeplini criteriile de diagnosticare cu tulburare depresivă majoră trebuie să fie îndeplinite următoarele criterii:  sa fie raportate cel puțin 5 din ele iar unul sa fie : stări depressive sau pierderea plăceri pentru o perioadă mai mare de două săptămânii.

Există manifestări diferite funcție de gen astfel: Femeile tind să manifeste simptomele clasice depresive, cum ar fi negativismul, descurajarea, tristețea, sentimentul de eșec, amânarea și indecizia. La bărbați, depresia poate apărea sub formă de iritabilitate, furie, agresiune, alcoolism, sinucidere,  învinovățirea altor persoane, nevoie de control, hărțuire sexuală sau infidelitate în serie.

            Soluții in depresie

1.     Sportul cardio intens este unul dintre cele mai bune antidepresive după sport eliberându-se mai mulți hormoni printre care și serotonina numit si hormonul fericirii.

2.     Meditația și mindfulness-ul sunt metode folosite in Statele Unite încă din anii 70 cand Jon Kabat-Zinn a început înființarea unor clinici pentru tratarea depresiei severe prin aceste tehnici

3.     Terapie cognitiv comportamentala însoțită de tratament psihiatric de specialitate unde este cazul

4.     Schimbări comportamentale și de mediu. Să faci plajă intr-o cușcă cu lei este un obiectiv destul de riscant și de greu de atins.  Sa te bucuri de viața intr-un mediu amenințător e destul de greu de realizat.

5.     Exprimarea recunoștinței iti poate schimba percepția asupra vieții. Poti vedea și partea plina a paharului, poți înțelege ca sunt oameni lângă tine care să te ajute atunci când ai nevoie

6.     Expunerea comportamentală înseamnă de cele mai multe ori sa faci împotriva a ceea ce simți. Depresia este o spirală descendentă. Dacă faci ce simți te vei afunda din ce în ce mai mult in depresie in schimb dacă faci contrariu a ceea ce simți ai mari șanse să ieși de acolo.

Direcții la noi in țară

Din păcate la noi in țară nu există studii despre depresie in rândul avocaților. Imi aduc aminte de un articol apărut pe vremea pandemiei in DOR in care cineva din conducerea Ordinului Asistentelor spune “ burnout? Noi nu avem burnout in rândul asistentelor. Ele merg acasă după 12 ore muncă trag un pui de somn și și-au revenit.” Din păcate nici ele nu aveau burnout cum nici soldații români din teatrele de operațiuni nu făceau PTSD cum nici avocații nu au depresie. Eu cred că primul pas ar fi un screening urmat de psihoeducație și de intervenții. Acestea ar trebui pe de o parte asumate de stat dar pană el va ajunge să facă asta barourile și firmele de avocatura ar trebui să preia inițiativa

Intr-un studiu efectuat in 2016 de ABA in rândul avocaților din Statele Unite 11,4% dintre ei aveau de-a lungul unui an ideații suicidale. 80% dintre persoanele care se sinucid sunt bărbați. Dacă tu nu te numeri printre ei, s-ar putea ca unul dintre acestia să fie colegul tău de birou.

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.