Psihologie

Dependent

28/11/2019

Dependenta e una dintre schemele cognitive cele mai pacatoase. Dependenta finaciara, dependenta emotionala au multe cauze. Poti provenii dintr-o familie supraprotectiva care a avut mereu grija de tine. Mama te-a trezit dimineata, desi puteai sa iti pui ceasul desteptator sa sune, tata te-a dus si te-a adus de la scoala, ti-a rezolvat problemele si ti le rezolva si acum desi esti matur si ai familia ta. Nu te-a lasat nici unul din parinti sa dai cu capul de pragul de sus si acum nu poti sa il vezi pe cel de jos si te impiedici de el in fiecare zi a vietii tale fara sa intelegi ca trebuie sa ridici picorul si sa pasesti … dincolo.

Sotia iti tine cardul, ca doar ea stie cel mai bine cum sa cheltuiasca banii. Daca ai nevoie de bani pentru o bere ii poti cere. Ce e rau in asta? Barbatii care fac o gramada de bani condusi de femeile care stau acasa. Intr-o relatie de dependenta nu e doar unul dependent. Dependneta e reciproca. Unul poate fi dependent financiar ( barbatii la fel ca femeile) iar celalalt dependent emotional. Dependenta e o piatra de moara legata de piciorul ambilor parteneri. Nici unul nu poate sa se desprinda. Amandoi merg, incet si sigur, catre fundatura vietii lor. Cum ar putea cineva care nu are realizari sa fie fericit atunci cand partenerul lui e un om de success, face mult mai multi bani, are cariera lui, traiectoria lui in viata. Nu trebuie neaparat sa fie o somitate in vreun domeniu, dar simplul fapt ca el face iar tu te plafonezi e destul . Sentimentul ca nu esti destul de bun, sentimentul de esec iti umplu viata de frustrari. Cand unul dintre parteneri nu isi poate controla propria viata, incepe sa ii controleze viata celuilalt. “Unde esti? Cand vii? Unde ai fost? Eu hotarasc ce facem cu banii, cheltuiesti cam mult, la ce bun atata risipa. Sistem audio? La ce iti foloseste?’’  Urmatorul pas este critica: nu esti destul de bun, nu faci destule pentru mine, eu meritam un partener mai bun decat tine. Nimic din ce faci nu e bine si nici valoros. Te stradui sa dai din ce in ce mai mult, dar daca persoana dependenta se simte indreptatita atunci ciurul nevoilor ei nu il vei putea umple niciodata.

               Mai exista un tip de dependenta. Dependnetul care accepta ca e … dependent. ‘’Nu voi putea trai fara tine!!!’’ Emotional nu se pot desprinde. Ei au o schema de abandon atat de mare, incat doar gandul ca si-ar putea pierde partenrul ii duce pe roller-coaster-ul dintre anxietate si depresie. Incremenesc in asteptarea deciziei celulalt. Incapabili sa puna limite , tipul acesta de persoane dependente accepta toate mizeriile pe care un narcisic i le poate face. Sunt blocati intr-un labirint care nu are nici o iesire si patesc la fel cu catelul din experimentul neajutorarii invatate: sta pe o podea care il curenteaza chiar daca ar putea scapa. E trist sa vezi persoane extrem de valoroase blocate in relatii toxice care cu fiecare luna, cu fiecare an le adancesc starea jalnica in care se afla. Incapabili sa isi vada propria valoare, realizarile de o viata, nu pot nici macar “sa se uite peste gard”. Copilaria lor a fost umbrita de dependneta de parinti si de critica de care aveau parte in fiecare zi. ‘’Nu o sa te descurci fara noi. Nu esti in stare de nimic. Nici macar o bucata de paine nu vei fi in stare sa castigi.’’

               Dependenta e ca un drog, intri in sevraj doar la gandul ca poti fi abandonat si esti gata de orice compromis doar, doar va ramane cu tine. Daca vei ramane singur va trebui sa iei decizii, ce bine si ce e rau pentru tine va trebui sa decizi singur. Pentru fiecare decizie a sa cauta validari, cauta aprobarea oamenilor din jurul lui. Cu cat nevoia de aprobare e mai mare, cu atat  indoiala asupra deciziei luate e mai mare. Nu va mai fi langa tine cineva care sa hotarasca cum trebuie sa fie viata ta. Neincrederea in sine, in deciziile sale, face persoana care e dependenta sa simta ca despartirea e o chestiune de viata si de moarte. Cum sa nu fie asa cand ea nu stie la maturitate care e culoarea sa favorita, ce tricou I se potriveste. Nesiguranta e al doilea sau nume. Lumea e inspaimantatoare si asta il face sa nu aiba incredere in nimeni si sa caute protectie de la foarte multe persoane.

               Sa fi dependent e ca si cum ai fi legat cu lanturi invizibile de partenerul tau, e o relatie fuzionala in care cu greu iti mai dai seama daca tu esti chiar tu sau doar o copie nereusita a celui de langa tine.

               Pentru a-ti trai viata trebuie sa ai curajul sa te desprinzi, sa risti, sa inveti sa pierzi, sa cazi si sa te ridici – singur. Sa indraznesti sa visezi, sa speri si sa crezi in tine – cu orice pret.

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.