Psihologie

Barbatul: trecut si viitor; partea intai

24/06/2018

Există în societatea românească, și nu numai, o dezbatere: cum ar trebui sa fie bărbatul? Sunt păreri conform cărora atitudinea lui detașată față de emoții e hilară și că ar trebui să „crească”, să se „maturizeze” și să fie mult mai emoțional.

Multe femei și-ar dori un bărbat puternic, viril în toate privințele, care să le apere demnitatea, dar care să plângă ținându-le în brațe atunci când văd împreună “Titanic”. Sunt femei care și-ar dori că bărbatul să le fie cea mai bună prietenă, cu care să meargă la shopping și la coafor.

De ce să nu meargă bărbatul la manichiură și la epilat? Este, până la urmă, o dovadă de civilizație, de igiena, de evoluție. De ce să nu își vopsească părul și să nu folosească machiaj? Ce e greșit ca un bărbat să facă toate acestea?

Mai vin în forță și doamnele din curentul feminist, care susțin că bărbatul le-a asuprit, bărbatul le-a înjosit, bărbatul trebuie să plătescă pentru toate păcatele lui de mii și mii de ani. Astfel, iată că Ion al secolului al XXI-lea trebuie să „achite datoriile” lui Ion de acum 2.000 de ani sau de acum 20.000 de ani.

Pus la colț de atâtea cerințe și judecăți, bărbatul modern e în degringoladă.

Pentru bărbatul modern, societatea actuală nu este una confortabilă, este una la ale cărei cerințe trebuie să se adapteze. El parcurge un proces lung și dureros de redefinire a lui și a rolului său.

De ce trebuie să se adapteze? Pentru că el nu a fost construit pentru vremurile în care trăim. Tot acest timp al evoluției l-a modelat într-un fel, care este cel mai potrivit pentru supraviețuirea speciei. Acum, când specia nu mai are dușmani, poate doar pe ea însăși, observă că uneltele care i-au asigurat continuitatea îi sunt inutile, ba unele dintre ele îl chiar încurcă.

Pentru a putea supravietui, bărbații și femeile speciei umane au trebuit să se dezvolte diferit. Pentru bărbat, era esențial să găsescă prada, să o vâneze și să se întoarcă cu ea acasă, iar pentru femeie era vital să își hrănească, cu laptele matern, odraslele care îi vor perpetua specia. Astfel, bărbatul și-a dezvoltat abilități de orientare în spațiu, a inventat arme și tactici militare. În schimb, femeiea și-a dezvoltat abilități necesare în jurul gospodăriei, atenția la detalii și la nevoile celorlalți. Evoluția a mai adus ceva: detașarea bărbatului de emoții, pe de-o parte și dezvoltareea și integrarea emoțiilor la femei, pe de altă parte. Un bărbat plin de milă și compasiune tăia mai greu capul unui dușman decât unul detașat de propriile emoții, iar o femeie care reușea să își controleze emoțiile avea o mai mare șansă să poată produce laptele matern pentru copii ei. E un paradox, poate, privind din perspectiva omului modern că, pentru a supraviețui, a trebuit să fim atât de diferiți.

Violența, ca un mod de a fi și iminența morții pe câmpul de luptă a făcut din bărbat o ființă departe de ceea ce simte, dar și departe de soție și copii. Evoluționist privind lucrurile, pentru a-și juca rolul, bărbatul trebuia să atace și să apere, trebuia să fie dispus să moară. Emoțiile erau o bariera în împlinirea rolului lui. Acum, după zeci de mii de ani de evoluție, îi cerem bărbatului să fie empatic și să fie în contact cu propriile emoții. Nu poate face așa ceva – e în contradicție cu misiunea sa ancestrală. Acesta este și motivul pentru care una dintre cele mai mari frici ale bărbaților este să intre în contact cu propriile emoții, fapt care e de înțeles.

Construcția bilogică a creierului unui bărbat diferă destul de mult de cea a unei femei. Legăturile între cele două emisfere, precum și legăturile între cortexul prefrontal, ca structură responsabilă cu gândirea, logica și creierul limbic responsabil cu emoțiile sunt mult mai numeroase la femeie decât la bărbat. Acest aspect face ca femeile să își poată înțelege și integra în viața de zi cu zi emoțiile. Căutați pe google imaginea RMN cu creierul, în poziție de shut down, al femeilor și al bărbaților și veți observa cum „lumina” din creierul bărbatului se stinge aproape de tot când se uită seara la flacările din șemineu, spre deosebire de creierul femeii raportat la aceeași activitate. Biologic, suntem diferiți nu doar la nivelul organelor genitale, ci și ca structură neuronală.

Mai vine apoi doamna Genetică, care ne transmite date din trecut. În acest moment, se știu câteva informații transmise pe această cale, dar știința din domeniul acesta e doar la început. Sunt multe lucruri care se bănuiesc că sunt propagate genetic și, dacă e așa, gândiți-vă la toate războaiele și violențele din trecut, toată moștenirea noastră răspândită peste 7 generații.

Punând toate aceste informații împreună, din antropologie, bilologie și genetică vom putea înțelege de ce acum 100 de ani bărbații se mai omorau în dueluri pentru mâna unei domnițe și de ce, în ziua de azi, există încă atât de multă violență.

Pentru a putea să știm cine vrem să devenim, trebuie să știm de unde venim și cine suntem noi acum. Pentru ca bărabtul să își poată croi drumul de mâine, el trebuie să stea cu picioarele bine înfipte în prezent.

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.