Lumea vazuta prin ochii mei

Banii

12/10/2022

Proverb românesc

                             “Sărac tare, n-ai de cină

                                Bogat tare, n-ai hodină”

Eu am fost un om sărac. Nu că acum aș fi bogat dar o duc mult mai bine decât acum 20   de ani când trăiam trei persoane din salarul meu de inspector ISCIR. Eram lucrător la STAT, cu un salar din care abia dacă reușeam să ne menținem pe linia de plutire. Eram atât de sărac încât dacă mergeam la restaurant cu băieții după fotbalul de joia aveam bani de o bere. Atât îmi permiteam fără să periclitez mâncarea familiei. Trebuia să mă gândesc bine dacă mai voiam o bere pentru a vedea dacă am bani, sau nu, pentru pâinea de a doua zi.

Mașina mea de vis era Daewoo Tico. Mă uitam după ea cu ochii mari și cu gândul că nu voi apuca niciodată ziua in care să am una.

Brett Nisson mi-a făcut o propunere salarială indecentă pentru anul 2005 și am plecat de la ISCIR la Bechtel. A fost prima dată când am fost la cumpărături fără să mă uit cât costă o pâine, un pachet de unt sau o sticlă de bere. Țin minte și azi căruciorul plin cu care am ieșit din Cora și satisfacția avută.  Acel sentiment de liniște pe care il ai atunci când simți că ai ce să pui mâine pe masă, că hrana de mâine nu mai e o problemă. A mai fost un sentiment, acela că ești destul de valoros încât poți să îți câștigi singur existența, că ești suficient de bun, că asta te va face să fi apreciat și iubit.  

Coșul acela din Cora era una din puținele dovezi pe care la acea dată le știam despre mine că sunt un om valoros, și fără să fiu conștient credeam că această valoare îmi va aduce iubirea. 

Pentru mine bani au adus o bunăstare materială, nu pot să neg dar ce de fapt voiam eu să îmi aducă banii era cu totul și cu totul altceva, am crezut că cu cât voi face mai mulți bani cu atât voi dovedi că sunt mai valoros și că voi fi iubit. Știam că banii nu pot cumpăra iubirea dar inconștient credeam ca ei vor fi dovada valorii mele și că un om valoros nu are cum să nu fie iubit.

Am fost dat afară de la Bechtel in 2005 și mi-am făcut firmă. Mi-am făcut o casă mare, mi-am luat o mașină scumpa, plăteam cadouri, plăteam doar eu la restaurant, munceam, munceam, munceam voind să dovedesc că merit să fiu iubit. Voiam mereu să dovedesc. Așa înțelesesem eu toată viața că doar dacă voi da voi putea primi iubire, doar dacă voi cumpăra, daca voi face pentu alții voi fi iubit. Am crezut că la un moment dat voi face destul de mulți bani pentru a fi iubit dar nu a fost așa. Iubirea si valoarea nu au legătură cu banii. 

Mi-a fost si incă imi e greu să primesc. Mai bine dau eu de la mine decat să primesc. Atunci când primesc mă simt jalnic. Mă simt vinovat să primesc, mă simt de parcă i-aș inșela pe cei din jur și doar să dau mă face să ma simt bine, să mă simt in elemental meu. Am simțit și incă mai simt datoria de a da de a face fară să pot să primesc.

Da banii sunt importanți pană la un moment dat dar dupaă ce ai să pui mancare pe masă, ai acoperis deasupra capului, că te plimbi intr-un Logan sau intr-un XC60 e o chestiune de fitze. De la acel punct incolo trebuie să ai mare grijă să nu folosești banii pentru a umple găuri pe care nu le vei umple niciodată cu bani. Să nu incerci să iți umpli golul lipsei de valoare cu bani, golul iubirii și nici măcar pe cel al razbunări. Banii nu vor umple niciodata singuratatea și  nici nu te vor lua seara in brațe. Când simți că fugi după banii desi ai mulți in viața ta să te uiți ce gol trebuie să umple pentru că s-ar putea ca el sa fie fară fund și nu banii il vor umle ci cu totul și cu totul altceva.

Banii pot umple portofelele dar nu vor umple niciodată sufletul. Ei nu vor fi niciodată un indicator al valori mele și a nici unui om și nici nu vor reuși vreodată să iți aducă iubirea cuiva. Daca simți cumva că cineva te iubește, că te prețuiește pentru câți bani faci, dacă cineva te admiră pentru casa, mașina banii tăi nu ești langă cine trebuie. Valoarea unui om nu este dată de bani sau pozitie socială e data de caracterul lui, de cine este el in raport cu alții.

Dacă nu ști pentru ce câștigi banii, dacă nu ai o măsură a ceea ce ești dispus să faci pentru ei, banii se vor așeza pe sufletul tău și cu cât vor fi mai mulți cu atât iți va fi mai greu.

Banii pană la un moment dat sunt un ajutor după care devin o povară.

Share pe:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.